Pokud si nejsi jist/a, který výrobek je pro tebe ten pravý, neváhej mě kontaktovat. Poradenské služby jsou zcela zdarma, jsem k dispozici na tel. čísle 777 660 408 nebo e-mailu info@ketonovesoli.cz. Probereme tvé požadavky a vybereme společně ty nejlepší produkty přesně na míru tvým individuálním potřebám.

Jak jíst lowcarb

Low Carb stravování: Kompletní průvodce a seznam potravin

Úvod 

Potraviny, které můžete jíst kdykoliv 

Potraviny, které můžete jíst výjimečně 

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout

Úvod

Low-carb stravování představuje dietní přístup, který se zaměřuje na snížení příjmu sacharidů a zvýšení podílu bílkovin a zdravých tuků ve stravě. Tento způsob stravování je oblíbený díky svým pozitivním účinkům na hubnutí, zlepšení metabolismu a stabilizaci hladiny cukru v krvi.

Hlavním cílem low-carb stravování je udržení nízké hladiny inzulínu, což napomáhá efektivnějšímu spalování tuků a snižuje riziko rozvoje metabolických onemocnění, jako je například cukrovka typu 2. Strava bohatá na bílkoviny a tuky zajišťuje delší pocit sytosti a stabilizaci energie během dne, což vede ke snížení chutí na sladké a častého pocitu hladu.

Potraviny, které můžete jíst kdykoliv 

  • Maso a drůbež: Hovězí, vepřové, jehněčí, drůbeží: kuřecí, krůtí, kachní, husí, křepelčí, slepičí, zvěřina: bažant, bizon, divočák, holoubata, jelen, krocan, srna, pštrosí, kvalitní uzeniny bez cukru a škrobu, vnitřnosti: játra, srdce, ledviny, mozek, jazyk
  • Ryby a mořské plody: Losos, makrela, treska, pstruh, candát, tuňák, sleď, štika, sardinky, mořské plody: krevety, humři, mušle, ústřice, chobotnice, krabi
  • Mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku nad 30%: Sýry: čedar, gouda, parmezán, feta, mozzarella, brynza, ementál, brie, camembert, mascarpone, máslo, smetana ke šlehání, plnotučné mléko
  • Ovoce: Avokádo, jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz, angrešt, třešně, švestky
  • Zelenina: Listová zelenina: špenát, kapusta, rukola, polníček, římský salát, brokolice, květák, zelí: bílé, červené, kysané, cuketa, okurka, paprika, rajče, lilek, cibule, česnek, pórek, houby, rebarbora, ředkvičky
  • Tuky: Máslo, sádlo, ghí, kokosový olej, olivový olej, avokádový olej, lněný olej, sezamový olej, MCT olej
  • Bylinky a koření: Bazalka, pažitka, petržel, koriandr, máta, rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, kopr
  • Ochucovadla: Ocet: jablečný, vinný, hořčice bez cukru, citrónová šťáva, limetková šťáva, worcesterová omáčka bez cukru
  • Sladidla: Erythritol, stevia, monk fruit (mnichovské ovoce)
  • Vejce: Slepičí, křepelčí, kachní, husí
  • Nápoje: Voda, minerální voda, bylinné čaje, zelený čaj, černá káva, kostkový led
  • Ostatní: Ořechy: mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, pekanové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy, kešu, semínka: chia, lněná, slunečnicová, sezamová, dýňová semínka, kysané produkty: kysané zelí, kimchi, kysané okurky

Potraviny, které můžete jíst výjimečně

  • Mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku do 30%: Jogurty: nízkotučné, kefír, tvaroh, mléko: polotučné, nízkotučné, cottage, ricotta
  • Škrobová zelenina: Mrkev, hrášek, batáty (sladké brambory), kukuřice, dýně, řepa, pastinák, celer, tuřín
  • Ovoce: Jablka, hrušky, citrusy: citron, limetka, pomeranč, grapefruit, kiwi, melouny, broskve, nektarinky, švestky
  • Ostatní: Fazole, čočka, cizrna, hrách, arašídy, neslazené čaje, minerální voda, suché víno, kombucha, proteinové nápoje

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout 

  • Pseudoobiloviny: Amarant, quinoa, pohanka
  • Luštěniny: Sója, arašídy, fazole, čočka, cizrna
  • Sladidla: Cukr, med, agáve sirup, javorový sirup, glukózo-fruktózový sirup, sacharin, aspartam, sukralóza, sladidla s maltodextrinem
  • Obiloviny a obilné produkty: Pšenice, žito, ječmen, oves, rýže, těstoviny, chléb, cereálie, pečivo, kuskus
  • Rostlinné bílkoviny: Sójové produkty: tofu, tempeh, seitan
  • Rostlinné tuky: Margaríny, rafinované rostlinné oleje: slunečnicový, řepkový, kukuřičný
  • Nápoje: Slazené nápoje, limonády, džusy, energetické nápoje, alkoholické nápoje s vysokým obsahem cukru
  • Kořenící směsi a ochucovadla: Kečup, dochucovadla s obsahem cukru, sojová omáčka: obsahující pšenici, směsi s glutamátem
  • Ostatní: Fast food, průmyslově zpracované potraviny, instantní pokrmy, sladkosti, sušenky, chipsy, snídaňové cereálie

 

Strava s nízkým obsahem sacharidů může být pestrá a chutná, pokud víte, jaké potraviny zařadit do svého jídelníčku. Držte se
povolených potravin, omezte ty méně vhodné a zcela vynechte ty, které do lowcarb stravování nepatří.

Vaše tělo vám poděkuje zlepšením zdraví a energií po celý den.

Zpět do obchodu